I com qui no vol la cosa, el Som Cinema compleix deu anys. Una dècada de cinema fet a casa, de productes audiovisuals de proximitat que ens parlen de tu a tu, amb les diferents inquietuds, els diferents accents i tota la riquesa i creativitat que es reparteix pels Països Catalans.
El festival de l’audiovisual català va néixer a Mollerussa l’any 2007 i, després d’un petit impàs, va traslladar-se a Lleida. Aquest canvi va representar un salt qualitatiu per al certamen, que va passar de fixar-se en el cinema català en general a fer una aposta concreta per un cinema més alternatiu i arriscat, realitzat per joves creadors emergents.
En aquests deu anys hem rebut la visita de noms ben coneguts del cinema català, des de Ventura Pons fins a Eduard Fernández o Àlex Brendemühl. Però el que ens fa sentir més satisfets és haver observat com les joves promeses per les quals hem apostat en les diferents edicions del Som Cinema han pogut obrir-se camí en un sector que no és fàcil. Només cal pensar en directors com Carles Torrens, Alba Sotorra, Carolina Estudillo o Àlex Lora, o productors com Aritz Cirbián, per esmentar només alguns noms.
Aquest ha estat i continua sent el gran objectiu del Som Cinema: servir de plataforma per als cineastes del futur. Aquesta és l’aposta que, deu anys després, man- tenim ben ferma en la nostra programació. Potser en el programa pot semblar que no hi ha grans reclams, però, sens dubte, els films que es projecten són la targeta de presentació dels creadors catalans que triomfaran en un futur no gaire llunyà.
Però el Som Cinema té encara un altre repte, el de crear nous públics i alimentar futures vocacions que contribueixin a fer encara més sòlid l’audiovisual català. Per això, una part important de la programació està destinada als joves, amb sessions a la universitat i espais per mostrar obres realitzades pels estudiants. A aquests nous públics, així com als amants del cinema en general, fem una crida perquè se sumin un any més a la festa de l’audiovisual català. Tots Som Cinema!
Judith Vives
Assessora artística