Llanterna Digital anuncia els guanyadors de la seva 9a edició
L’edició 2015 compta com a novetat amb el patrocini privat de tres dels premis
Aquest vespre s’ha dut a terme el lliurament dels Premis Llanterna Digital al Castell del Rei del Turó de la Seu Vella de Lleida, al qual ha assistit el tinent d’alcalde i regidor Jordi Gómez i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa entre altres personalitats de l’organització.
Aquesta novena edició ha comptat amb la participació de 29 curtmetratges, 18 corresponents a la categoria de centres d’educació primària i secundària, 2 de la comunitat universitària i els altres 9 de categoria oberta. En aquesta edició, un dels treballs conté l’àudio en occità. Aquest volum d’obres supera en 4 el nombre de treballs a concurs de l’edició 2014.
La principal novetat de l’edició 2015 ha estat el patrocini privat de tres dels premis, cadascun dels quals pren el nom de l’empresa que l’empara: el Premi Res Non Verba, al millor treball de la categoria de membres de la comunitat universitària; el Premi Segre, al millor treball de la categoria oberta amb obres de fins a tres minuts de durada i el Premi Plusfresc, al millor treball de la categoria oberta amb obres de fins a quinze minuts de durada.
El jurat dels premis Llanterna Digital 2015 ha decidit premiar: en la categoria centres d’educació primària i secundària l’obra En català, sí, realitzada pel Centre Educatiu El Segre (Lleida); en la categoria Premi Res Non Verba, millor treball en la categoria de membres de la comunitat universitària, s’ha otorgat el premi a l’obra Identitat, dirigida per Toni Ferragut Gili (Lleida); en la categoria oberta Premi Segre, de fins a 3 minuts de durada, l’obra Què passa?, de Carlota Garcia Hernàndez (Lleida) i en la categoria oberta Premi Plusfresc, de fins a 15 minuts de durada, Begancé, de Pol Diggler (La Palma de Cervelló).
L’obra més votada pel públic que ha obtingut el premi per votació popular a través d’Internet ha estat Paraules d’estels presentada per l’Escola El Sitjar de Linyola.
Els màxims responsables de les tres entitats: Josep Castellà, president de Res Non Verba; Juan Cal, director executiu de Segre i Rafael Oncins, director de Supsa, Supermercats Pujol, SL han lliurat els respectius guardons als realitzadors premiats.
Amb aquest patrocini, l’organització dels Premis vol fer més visible la complicitat del teixit social lleidatà amb la promoció de les llengües catalana i occitana. Aquesta complicitat es completa amb la col·laboració del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, del Parc Astronòmic Montsec, de Magical Media, de Cafè Curt i de Som Cinema, així com d’institucions públiques com ara l’Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida, a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el Conselh Generau d’Aran.
L’objectiu dels Premis Llanterna Digital és contribuir al foment de l’ús del català i de l’occità a través de l’elaboració de curtmetratges que comportin una reflexió sobre les llengües i s’adrecen especialment a tots els membres de les dues comunitats lingüístiques d’arreu del món.
Els Premis Llanterna Digital estan organitzats per la Coordinadora de Serveis Lingüístics de Lleida, integrada per representants de la Direcció General de Política Lingüística; el Consorci per a la Normalització Lingüística, CNL de Lleida; els serveis territorials d’Ensenyament, de Salut i de Justícia de la Generalitat de Catalunya; l’Institut de Llengües de la Universitat de Lleida; l’Escola Oficial d’Idiomes de Lleida, i el Servei Lingüístic de Comissions Obreres.
Els curts guanyadors, en les diferents categories, es podran tornar a visionar durant la celebració de la 6a edició del Som Cinema que se celebrarà a la ciutat de Lleida del 21 al 25 d’octubre del 2015.