Skip to content

La IX Mòstra de Cinèma Occitan portarà cinema en occità a 32 municipis de Catalunya i Occitània

La IX Mòstra de Cinèma Occitan, impulsada per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, comença aquest dijous, 16 de juny, a les 19 hores, a la sala d’actes de l’Institut d’Estudis Ilerdencs amb la projecció dels films En Cap iCathare. L’acte comptarà amb la participació de l‘historiador Josep Tort, que farà una introducció a la projecció. Aquesta novena edició de la Mòstra arribarà a 32 municipis de Catalunya, França i  Itàlia. Es projectaran 6 films i es faran unes 96 sessions d’exhibició.

El Departament de Cultura organitza aquesta activitat amb l’objectiu de promoure el coneixement de la realitat de la llengua occitana i oferir una plataforma de difusió de la cinematografia en aquesta llengua. En l’organització hi col·laboren diferents institucions, universitats, entitats culturals i empreses, tant de Catalunya com d’Occitània, que en faciliten la presència arreu dels territoris català i occità.

Els films es projecten en versió original occitana,  amb subtítols en català. La Càtedra d’Estudis Occitans de la Universitat de Lleida, amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística, ha dut a terme la subtitulació al català dels films. La programació de la Mòstra ofereix una visió panoràmica de la llengua occitana i de les seves varietats, que van del gascó al vivaro-alpí, passant pel llenguadocià, el llemosí, el provençal o l’alvernès, a través de creacions audiovisuals. Quant als gèneres, hi predomina el documental, tot i que també hi ha obres de ficció.

La Mòstra de Cinèma Occitan col·labora amb altres festivals de cinema i els films d’aquesta edició es podran veure en el marc del Festival Somcinema,  de Lleida, i el Festival de Cinema de Muntanya Picurt, a Artedó-La Seu d’Urgell. Fora de l’espai català i occità la mostra, es projectarà al festival Evò ce Esù que se celebra al municipi italià de Martignano.

La programació de la mostra també s’integra en el  festival “Terra de Trobadors”, en la programació del cicle club que organitzen el Ciné-donjon i el col·legi Emile-Paul Vayssié d’Aurignac, i també en la de la Filmoteca de Lleida. També es projectarà a la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent.

Foto

Back To Top