Skip to content

La 1a edició de Visual Art – Festival Internacional de Cinema de Lleida lliurarà els seus guardons d’Honor a Jaume Balagueró i Juan Mariné

La 1a edició de Visual Art està marcada per una forta presència femenina. Un total de 51 dones cineastes participen en el festival

Agnés Varda, Josep Maria Forn, Paco Poch i Francesc Betriu també seran homenatjats

Entre el 4 i el 13 de desembre se celebrarà el Visual Art – Festival Internacional de Cinema de Lleida amb projeccions presencials a ScreenBox i JCA Cinemes, així com projeccions online, de manera que permetrà accedir a un públic més ampli i a la vegada mantenir el compromís amb les sales de cinema.

En aquesta primera edició del certamen, el cineasta lleidatà Jaume Balagueró (saga REC, Mientras duermes) iel director de fotografia i restaurador de la Filmoteca espanyola, Juan Mariné (Los guardiamarinas; La grieta) rebran els Premis d´Honor en homenatge a les seves carreres.

Jaume Balagueró és un dels directors més rellevants de la nostra època i un dels grans noms del cinema fantàstic a nivell internacional. El Premi d´Honor és un reconeixement a la seva trajectòria, un estímul i un agraïment pel fet de representar un referent pels joves talents de Lleida, i de tot el món.

Juan Mariné, nascut fa quasi un segle a Barcelona, compta amb una de les trajectòries més extenses del cinema espanyol: 140 llargmetratges, uns 100 curtmetratges, sumats a la seva tasca de restaurador de pel·lícules són el llegat d’una biofilmografia que es va iniciar al 1934 i que es perllonga fins a l‘actualitat.

A més, el festival retrà tribut a la figura d’Agnès Varda, amb la projecció de la còpia restaurada deSANS TOI NI LOI, al cineasta català Josep Maria Forn amb el passi de LA PIEL QUEMADA, al productor Paco Poch, del qual es presentarà la seva última producció, el documental sobre Jaume Plensa, JAUME PLENSA, ¿ME OYES? i al director Francesc Betriu, recentment desaparegut i de qui es projectarà FURIA ESPAÑOLA.

A més, el certamen commemorarà en aquesta  edició el 60 aniversari de l’estrena de DODE’S K-DEN, d  Akira Kurosawa.

Visual Art lliurarà també diversos premis professionals, també varis premis professionals, a Maria Rosa Fusté i Josep Maria Aragonés, per la seva contribució al desenvolupament de les noves tecnologies en l’àmbit audiovisual i la capacitat de les seves iniciatives per generar una indústria de serveis d’alta qualitat, especialment en el camp de la postproducció i els efectes visuals durant més de 30 anys.

El Premi Visual Art a l´impuls associatiu en el món del cinema caurà en mans de Dones Visuals, per la seva aportació a consolidar una associació que potencia les accions de totes aquelles dones que treballen en el sector audiovisual, incentivant la seva presència en el gremi i donar la volta a la realitat històrica de desigualtat.

D’altra banda, tres nous títols s’incorporen a la programació ja anunciada al novembre: NOWHERE SPECIAL, de Uberto Pasolini, guanyadora del premi del públic en l´edició de la Seminci d´enguany, la coproducció franco- mexicana de Michel Franco que es va alçar amb el Lleó de Plata Gran Premi del Jurat a la passada edició del Festival de Venècia; i el llargmetratge documental PIEDRA SOLA, de Alejandro Telémaco, presentat a la Seminci i al Festival de Rotterdam.

Un total de 47 llargmetratges i 109 curtmetratges en la seva edició física, i 22 llargmetratges i 110 curtmetratges en la programació online participaran en las tres seccions que composen el Festival (Cinema del Món, Som Cinema i Cinefutur) que  compta amb una destacada presència de directores a totes les seccions. En total 51 dones directores participen al Visual Art.

Visual Art – Festival Internacional de Cine de Lleidaneix amb la voluntat de ser una porta d’entrada del cinema independent al mercat espanyol, així com esdevenir una plataforma per donar a conèixer el cinema català a l’exterior, posant el focus especialment en els nous llenguatges, el cinema fet pel talent més jove i les produccions catalanes.

El festival compta també amb un compromís amb l’agenda 2020-2030 de les Nacions Unides pel desenvolupament sostenible, un pla d’acció per a la lluita per a la igualtat i l’eradicació de la pobresa.

Visual Art s’uneix a la sòlida oferta audiovisual de la ciutat de Lleida de cara a fomentar l‘accés del públic al cinema com un art; i aspira a esdevenir un referent del talentemergent en l‘àmbit audiovisual.

L’Ajuntament de Lleida organitza el Visual Art – Festival Internacional de Cinema de Lleida amb el suport de la Diputació de Lleida i de l´Institut d’Estudis llerdencs i amb la col·laboració de Screenbox Lleida i JCA Cinemes Lleida – Alpicat.

Back To Top