Skip to content

Els documentals Defensores i Material Sirles obren aquest dimecres la 13a edició del Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema

La maternal, El fred que crema, Mi vacío y yo, La amiga de mi amiga i Aftersun, llargmetratges a concurs

La mostra exhibeix 58 produccions arribades de Catalunya, València i Balears, entre les quals, l’estrena a Catalunya del documental El Sostre Groc d’Isabel Coixet

Pràctica de rodatge al carrer a càrrec d’alumnat d’Ilerna

El cartell de Defensores amb què s’inaugura el festival

El Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema presenta a Lleida, entre el 19 i el 23 d’octubre, el més nou del cinema català amb 58 llargmetratges i curtmetratges de ficció i documentals arribats de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. Les cinc pel·lícules a concurs són La Maternal, Aftersun, Mi Vacío y yo, La amiga de mi amiga i El fred que crema, cintes encara no estrenades comercialment a les sales, que venen avalades per la bona acollida i els guardons que han rebut en prestigiosos festivals.

El gruix de les projeccions es realitzaran a ScreenBox Lleida (c. Pi i Margall, 26) i, a més, s’han programat sessions de documentals al Rectorat de la Universitat de Lleida (pl. Víctor Siurana, 1) i al Beat Cafè & Soul (c. Doctora Castells, 36). El Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema està organitzat per l’Ajuntament de Lleida amb el suport de l’Institut d’Estudis IlerdencsDiputació de Lleida i el Vicerrectorat de Cultura i Extensió Universitària de la UdL. La producció és a càrrec de Suggeriments-gestió cultural.

Dins de la programació de Som Cinema, i fora de concurs, s’estrenarà a Catalunya el documental El sostre groc, d’Isabel Coixet, sobre els abusos comesos a l’Aula de Teatre de Lleida. La pel·lícula es va projectar per primera vegada en la darrera edició del Festival de Sant Sebastià. S’oferiran quatre sessions a l’ScreenBox Lleida.

La mostra lleidatana dedica una especial atenció al talent audiovisual més jove i arrelat al territori. Una de les seccions competitives de Som Cinema és Som Secundària, on concorren curtmetratges realitzats per instituts. Enguany hi participen 14 treballs presentats pels INS Escola del Treball, La Caparrella i Josep Lladonosa de Lleida i per l’INS La Serra de Mollerussa. Així mateix, es projectaran fora de concurs sis curts realitzats per alumnat del Cicle Formatiu de Grau Superior de Realització de Projectes Audiovisuals d’Ilerna i quatre curts de l’Escola Catalana de Cinema i Televisió (ECCIT), que té la seu a Lleida. Tots els passis de curtmetratges de centres educatius tindran lloc a la seu d’Ilerna, al c. la Palma 33, i seran amb entrada lliure.

 

Un fotograma de Material Sirles

Actes de dimecres 19 d’octubre

La sessió inaugural tindrà lloc dimecres 19 d’octubre, a les 19 h, a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la UdL, al Campus de Cappont (c. Jaume II, 67). Es projectarà, fora de concurs i amb entrada lliure, el documental Defensores, del Col·lectiu Tara, que posa l’accent en els factors que actualment amenacen els drets sexuals i reproductius.

Un altre dels plats forts de la jornada de dimecres és la projecció del documental musical Material Sirles, dirigit per Lulú Martorell, Roger La Puente i Martí Sales. La pel·lícula recupera els arxius més explosius que va generar la curta però fulgurant vida de la banda barcelonina Els Surfing Sirles, que va marcar l’escena indie de principis del segle XXI al país. Es podrà veure a les 22.30 h al Beat Cafè &Soul. Precisament s’ha anunciat el retorn puntual de la banda, amb un concert a Barcelona el pròxim Nadal, coincidint amb el pas d’aquest documental per diversos festivals, entre els quals el Som Cinema i l’In-edit de Barcelona.

Amb motiu de la celebració de Som Cinema, alumnat del CFGS de Realització de Projectes Audiovisuals d’Ilerna realitzaran una pràctica de rodatge al carrer, amb la intervenció d’actors i actrius de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida. Els estudiants replicaran dues escenes de la pel·lícula “Tres”, de Juanjo Giménez, que va guanyar en l’edició passada el Premi Som Cinema al Millor Llargmetratge de Ficció. L’acció serà aquest dimecres, de les 8.30 a les 13 h, davant de l’ScreenBox Lleida. L’objectiu és difondre el festival a través d’una pràctica educativa. I el mateix dia, a les 16.15, a Ilerna, es projectaran els curtmetratges que presenta aquest centre educatiu.

El Som Cinema més social

Som Cinema destaca, enguany, per les temàtiques de moltes de les produccions seleccionades que se centren en temes socials i reivindicatius, en la defensa de drets i en la memòria històrica.

Dins de la secció oficial de llargmetratges, es projectarà La Maternal, de Pilar Palomero, que ha estat un dels èxits al darrer Festival de Sant Sebastià. L’actriu protagonista, Carla Quílez, va rebre la Conxa de Plata a la millor interpretació principal. La Maternal narra la història d’una jove en risc d’exclusió que arriba embarassada a un centre d’acollida. Un altre dels llargs a concurs és El fred que crema, de Santi Trullenque, protagonitzat per Greta Fernández i Roger Casamajor. El film explica la vivència d’un matrimoni jove, que viu al Pirineu i acull una família jueva durant la 2a Guerra Mundial.

Mi vacío y yo, d’Adrián Silvestre, ha estat molt ben acollida en festivals com Màlaga -Premi Especial del Jurat- o el D’A de Barcelona. La pel·lícula se centra en la història de Raphaëlle, que s’enfronta a la decisió de canviar de sexe en un entorn d’indiferència i incomprensió. La amiga de mi amiga, òpera prima de Zaida Carmona que presenta una comèdia d’embolics entre lesbianes, arriba a Lleida després del guardó Un Impuls Col·lectiu obtingut al D’A Film Festival de Barcelona i d’una molt bona recepció a Sant Sebastià. Aftersun, de Lluís Galter, és una singular pel·lícula de misteri al voltant de la misteriosa història d’un nen desaparegut als anys vuitanta. Aquesta cinta ha passat amb èxit per festivals com el D’A o el MajorDocs de Mallorca.

Els curtmetratges de ficció a concurs són Neu, de Marta González de la Vega; La dona i els dies, de Joan Ramon Armadàs; Work it class, de Pol Diggler; M.O.M, de Patrícia Huguet; Zama, de Miquel Ángel Marqués; Cos, de Silvia Muzzioli; Crisàlides, de Marc Camardons; Rosa, de Ferran Navarro; Deja ir, d’Àlex Agüera, L’última processó, de Salva Ferrando; Imaginario, de Cristian Beteta, i Nòria, d’Elisabet Terri.

El jurat que escollirà el llargmetratge i el curt guanyadors està format per la periodista Montse Majench, directora de l’Acadèmia del Cinema Català entre 2011 i 2017; per Arnau Vilaró, coguionista d’Alcarràs amb Carla Simón, i per la reconeguda cineasta mexicana i professora de l’ECCIT, Carolina Rivas.

Llargmetratges i curtmetratges documentals

La secció oficial de documentals estrenarà dos llargmetratges de producció lleidatana, La veu de Thais, de David Casals-Roma, sobre la figura d’Elena Jordi, la primera dona que va dirigir una pel·lícula a Espanya, i Camí d’Àrreu, d’Aleix Gallardet, sobre l’abandó d’aquest poble del Pirineu lleidatà. Un altre dels llargs documentals a concurs és D’ombres, dirigit per Joan Tisminetzky, sobre el prestigiós director de fotografia català Tomàs Pladevall, darrer Gaudí d’Honor. També es projectaran Robin Bank, d’Anna Giralt, sobre Enric Duran, activista català autor d’un dels desfalcs més coneguts dels darrers temps a Espanya, i Francesca i l’amor, de la guardonada documentalista Alba Sotorra, un retrat ampli de l’artista plàstica Francesca Llopis.

Des de Balears arriben Urraca, caçador de rojos, de Pedro de Echave i Felip Solé, film sobre un policia franquista que va encapçalar la persecució a exiliats espanyols a França durant l’ocupació nazi, i Memòries de Puerto Rico, de Núria Abad i Marta Hierro, sobre dos dissenyadors mallorquins que descobreixen la història dels seus avantpassats comuns en aquesta illa caribenya. Material Sirles -dirigit per Lulú Martorell, Roger La Puente i Martí Sales- tracta sobre Els Surfing Sirles, banda barcelonina que va marcar l’escena indie de principis del segle XXI. L’Espill, de Màrio Pons, és una història d’emigració republicana en la qual un home torna des de Narbona al seu poble natal, Camarles, seixanta anys després d’haver marxat.

I pel que fa als sis curtmetratges documentals són: Vidres de colors, d’Esteve Riambau; Bienvenides a la House, de Beatriz del Caz, Fabián Muñoz i Sam Rausell; S’altra banda, de Sònia Buj; Un parell de cançons més, de Jaume Carrió; L’última impressió, de Marta Alonso, i La colònia, d’Ismael Muñoz. El jurat de l’apartat de documentals està format pel realitzador Tito Banqué, el fotògraf Lleonard Delshams i la gestora escènica i membre del CoNCA Margarida Troguet. El jurat de Som Secundària l’integren les actrius Abril Pinyol, Blau Granell i Consol González.

La cloenda de Som Cinema tindrà lloc a ScreeBox Lleida, el diumenge 23 d’octubre a les 12.30 h, on es podrà veure un avançament de la pel·lícula Viaje de vuelta, actualment en rodatge, del lleidatà Carlos Bauhause. En aquest acte es lliuraran els guardons als millors llargmetratges i curtmetratges de ficció i documentals.

Back To Top