skip to Main Content

El lliurament dels premis Llanterna Digital fa un homenatge a la figura de Ramon Llull

El certamen arriba als 10 anys

Els premis Llanterna Digital, que el 2016 celebren la desena edició, han homenatjat la figura de Ramon Llull amb motiu dels 700 anys de la seva mort. L’acte de lliurament dels premis ha tingut lloc aquesta nit, a 9 de juny, a les 19.00 h, a l’Espai Orfeó de Lleida. Els Llanterna Digital tenen per objectiu el foment de la llengua a través de la producció d’audiovisuals de metratge curt en català i occità. Els curts han de recollir reflexions sobre la llengua i han de tenir l’àudio en català o en occità, o bé han d’estar subtitulats en alguna d’aquestes llengües.

La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha adreçat unes paraules als assistents. També hi ha tingut una intervenció destacada el president d’honor del jurat, Àlex Gorina. Durant l’acte també s’han projectat els curtmetratges guanyadors.

En aquesta edició, les obres participants en les categories de centres d’educació primària i secundària havien de fer referència a qualsevol aspecte de la vida o de l’obra de Ramon Llull, l’autor mallorquí que va escriure la seva obra en català, occità, llatí i àrab.

Al lliurament, que ha conduït el periodista i cantant, Carles Gómez, hi han participat el director dels Serveis Territorials de Cultura, Josep Borrell, el director dels Serveis Territorials d’Ensenyament, Miquel Àngel Cullerés, el director dels Serveis Territorials de Justícia, Jaume Montfort, el Regidor de Promoció de l’Ajuntament de Lleida i la representant del CNL de Lleida.

Els màxims responsables de les entitats patrocinadores han lliurat els respectius guardons als premiats: Montse Macià, de l’Institut d’Estudis Ilerdencs; Juan Cal, director executiu de Segre; Rafael Oncins, director de Supsa, Supermercats Pujol, SL; Josep Castellà, president de Res Non Verba.

Els premis han tingut també la col·laboració, de diferents entitats com el Parc Astronòmic Montsec, Magical Lleida, el Gremi de Forners de les Terres de Lleida i dels certàmens cinematogràfics SomCinema i Cafè Curt.

Amb 10 anys de bagatge, el Llanterna Digital és un certamen consolidat adreçat a l’àmbit educatiu, que permet treballar el llenguatge cinematogràfic, en català o en occità, des de la perspectiva de la creació; des d’una perspectiva activa i no de consum audiovisual passiu. Així mateix, ofereix a la comunitat universitària un canal per mostrar les seves creacions en un entorn ampli, molt especialment als estudiants i professionals vinculats a estudis de comunicació i creació audiovisual, i per fer-ho en català o en occità i promou, entre tots els membres de les comunitats lingüístiques catalana i occitana arreu del món, l’expressió en la seva llengua, mitjançant petits curtmetratges, amb nivells de qualitat i de professionalitat cada cop més grans, tot incorporant-hi els creadors i les creadores habituals.

A més, els Llanterna Digital creen un canal de connexió i de comunicació permanent entre els membres de les dues comunitats lingüístiques, a través de la utilització d’Internet i de les xarxes socials en què aquestes comunitats ja són presents, a partir d’una proposta comuna i oberta a tothom.

Obres guanyadores

En aquesta edició s’han presentat 39 obres als premis, de les quals el jurat ha escollit els següents guanyadors:

Centres d’educació primària: Llull, Llull, Ramon Llull (Col·legi Episcopal, de Lleida)
Centres d’educació secundària: Les 9 cares de Ramon Llull (Institut de Gurb)
Membres de la comunitat universitària (Premi Res non Verba): Límits (Jeny Montagut Florido, Universitat de Lleida)
Oberta, modalitat d’obres de fins a 3 minuts (Premi Segre): Molt lluny d’aquí (Rubèn Calvo Carballal, Gerard Cardona Muñoz i Edgar Valls Guerrero)
Oberta, modalitat d’obres de fins a 15 minuts (Premi Plusfresc): Espés (Tànit Fernández i Isaac Rodríguez). Barcelona
Votació popular a través d’internet (Premi Institut d’Estudis Ilerdencs): Ramon Llull. L’origen (Centre Educatiu El Segre de Lleida).

Tots els treballs, tant els guanyadors com els finalistes, es poden veure a través del web dels Premis Llanterna Digital.

Back To Top