Skip to content

El Centre Experimental de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals de Catalunya tindrà la seu a Lleida

Al Magical Media del Parc Científic fruit d’un acord entre el Parc Científic, la Paeria, la Universitat i el Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya

El Centre Experimental de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals de Catalunya tindrà la seu a Lleida, al Magical Media del Parc Científic de Gardeny. Així s’ha acordat en el conveni signat avui entre el Parc Científic, la Paeria, la Universitat de Lleida i el Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya. El Centre tindrà diferents eixos d’actuació: la formació especialitzada, la creació i el foment de la producció. En aquest sentit, es fomentarà especialment la producció del cinema d’autor, el cinema per a la televisió, el documental i els nous formats. Entre els objectius del nou Centre destaca que vol ser actiu en l’atracció de rodatges a la ciutat i de projectes d’abast europeu i que col·laborarà amb els festivals de cinema que organitza l’Ajuntament de Lleida. El Centre comença a funcionar aquest mes de juny.

1

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha manifestat que el Centre Experimental serà “una peça bàsica per al foment de la indústria cultural a la nostra ciutat i una important contribució des de Lleida a la cultura catalana i també a escala internacional”. Esdevindrà així mateix “un agent cultural i educatiu molt important per a la ciutat, vinculat a les instal·lacions del Magical Media, que ajudarà a potenciar un sector estratègic per a la ciutat, l’audiovisual”. Ros ha destacat les oportunitats que el Centre Experimental de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals de Catalunya genera pel que fa als estudiants de Lleida de les disciplines vinculades al sector audiovisual –tant universitaris com de formació professional-, els llocs de treball que es poden crear i la projecció exterior que pot generar la potencialitat de Lleida en aquest camp. L’alcalde ha citat també el sector de les arts plàstiques i escèniques, amb l’Aula Municipal de Teatre, com a beneficiari d’aquest espai, que aposta per la producció cultural. Ros ha remarcat que la infraestructura del Magical Media és la més competitiva de Catalunya en el seu àmbit i que al capital humà i material s’ha posat estructura perquè l’activitat esdevingui model de negoci.

4

El Vicerector de Política Científica i Tecnològica, Albert Sorribas, ha destacat per la seva banda que “l’acord ha de permetre potenciar tots els aspectes dels estudis de Periodisme i Comunicació Audiovisuals que s’imparteixen a la UdL i generar oportunitats de futur per als estudiants que els segueixen”. Alhora ha obert camí per al món científic i la tecnologia agroalimentària, que podrien fer aliança amb el sector. Sorribas ha afirmat que la creació del nou centre és “una gran notícia per a Lleida, el territori i Catalunya”.

El director del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya, Santi Lapeira, ha explicat que l’acord referma que Lleida és una ciutat amb una vocació cultural molt destacada i ha afegit que un dels elements decisius per assolir l’acord d’instal·lar-se a Gardeny han estat “les magnífiques instal·lacions del Magical Media i la capacitat d’acollir projectes de futur que significarà la instal·lació del Centre al Parc i la capacitat de Lleida per créixer en el sector audiovisual”.

Lapeira ha comentat que s’han conjugat diversos factors perquè el projecte arrelés a Lleida i complís també una descentralització dels centres de producció. Les instal·lacions del Magical Media han estat decisives, donant aquesta capacitat de creixement, ja que estan pensades per al futur. A més, hi ha el fet que Lleida sigui la coordinadora de la Xarxa de Ciutats Educadores; que la UdL sigui la més antiga de la Corona juntament amb els estudis que ofereix i que l’activisme és present.

Tant l’alcalde Ros com Lapeira han posat en relleu els festivals del món audiovisual que es fan a la ciutat, posant èmfasi en l’Animac, Som Cinema i la Mostra de Cinema Llatinoamericà. Igualment, el director del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya ha conclòs amb l’aposta per la ciutat i per l’audiovisual de Catalunya i amb properes accions del nou Centre, com la presentació del Codi de Bones Pràctiques, el Codi de Responsabilitat Social o un futur projecte científic.

Back To Top