skip to Main Content

Som Cinema presenta el cartell de la 14a edició

El Festival de l’Audiovisual Català se celebrarà del 18 al 22 d’octubre a Lleida

El Festival de l’Audiovisual Català-Som Cinema presenta el cartell de la 14a edició, que se celebrarà del 18 al 22 d’octubre de 2023. La imatge, obra de Josep Maria Cazares, recrea la iconografia de la mítica pel·lícula Casablanca sobre una estampa hivernal de la ciutat de Lleida.

Som Cinema l’organitza l’Ajuntament de Lleida amb el suport de la Diputació de Lleida-Institut d’Estudis Ilerdencs i la Universitat de Lleida. La producció és a càrrec de l’entitat Suggeriments.

La convocatòria de la 14a edició del Festival ha rebut 158 treballs procedents de Catalunya, el País Valencià i Balears. D’aquest total, 11 són llargmetratges de ficció, 27 documentals i 120 curtmetratges. Dos dels curts presentats s’han realitzat a Lleida, un d’ells amb producció andorrana i realitzat al Magical.

L’equip del festival està ultimant la selecció de les pel·lícules que constituiran les seccions oficials. Hi haurà dos jurats, un per a les obres de ficció i un altre per als documentals. La pel·lícula de ficció que obtingui el primer premi rebrà un guardó de 2.000 euros.

Com a part del Festival, també se celebra el certamen Som Secundària, dedicat a curtmetratges realitzats en instituts, que en aquesta edició ha rebut vuit treballs.

Som Cinema és el festival de referència dedicat en exclusiva a les produccions cinematogràfiques d’àmbit català. Una part important de la mostra es dedica al públic i als creadors joves, a través del concurs Som Secundària i de les projeccions de curtmetratges dels centres educatius de Lleida especialitzats en audiovisuals.

S’obre el termini de presentació de treballs per a la 14a edició del Som Cinema

L’edició 2023 d’aquest festival audiovisual se celebrarà a Lleida del 18 al 22 d’octubre

S’hi poden presentar llargs i curts de ficció i documentals produïts a Catalunya, el País Valencià, Balears, Andorra, la Catalunya Nord, la Franja de Ponent i la ciutat de l’Alguer

El Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema, que organitza l’Ajuntament de Lleida, ha obert aquest dilluns el termini per presentar produccions per a les seccions oficials d’aquest certamen que celebra la seva 14a edició del 18 al 22 d’octubre a Lleida.

Les pel·lícules candidates es poden trametre fins al 3 de juliol. Seran analitzades per un comitè de selecció que establirà quines es projectaran durant el festival i optaran als guardons. Els premis i les projeccions s’estructuraran d’acord amb les quatre seccions oficials: llargmetratges de ficció, curts de ficció, llargs documentals i curtmetratges documentals.

S’admetran per a la valoració del comitè de selecció aquells treballs finalitzats amb posterioritat a l’1 de juliol de 2022, produïts o coproduïts per empreses audiovisuals i/o productors amb seu o residència a Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Andorra, la Catalunya Nord, la Franja de Ponent i la ciutat de l’Alguer en el percentatge mínim del 51% per a curtmetratges i el 50% per a documentals.

Les candidatures es poden trametre a través de la plataforma Filmmakers Festhome, en el següent enllaç: festhome.com.+

Es crearan dos jurats, un per a les obres de ficció i un altre per als documentals. La pel·lícula de ficció que guanyi el primer premi rebrà un guardó de 2.000 euros.

També s’ha obert convocatòria per a la 5a edició del Som Secundària, el concurs que Som Cinema dedica a curtmetratges realitzats en instituts. En aquest cas, el termini per presentar treballs és fins al 9 de juliol.

Som Cinema és el festival de referència dedicat en exclusiva a les produccions cinematogràfiques d’àmbit català. Una part important de la mostra es dedica al públic i als creadors joves, a través del certamen Som Secundària —per als curts realitzats en instituts— i de les projeccions de treballs de centres educatius especialitzats en audiovisuals.

Protagonistes del dia 23

Mi vacío y yo, millor pel·lícula a Som Cinema

El palmarès es completa amb La maternal, Premi del Jurat; Francina i l’Amor, millor documental; Crisàlides, millor curtmetratge de ficció, i S’altra banda, millor curt documental

El Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema de Lleida confirma el brillant recorregut de la pel·lícula Mi vacío y yo per prestigiosos certàmens nacionals i internacionals. El director de la cinta, Adrián Silvestre, i la seva actriu protagonista, Raphaëlle Pérez, han recollit avui el guardó com a millor llargmetratge de ficció a Som Cinema, de mans del paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo. L’alcalde ha presidit la cloenda acompanyat de la vicepresidenta 2a de la Diputació de Lleida, Estefania Rufach, de la directora artística del festival, Judith Vives, i del regidor Jaume Rutllant.

Mi vacío y yo narra la història de Raphi, una jove diagnosticada amb disfòria de gènere, en el camí per assumir la seva pròpia identitat. El jurat dels llargmetratges i curts de ficció ha estat format pel guionista Arnau Vilaró, la periodista i ex directora de l’Acadèmia del Cinema Català, Montse Majench, i la cineasta Carolina Rivas. La maternal, una altra de les pel·lícules catalanes del moment, que s’està presentant en festivals d’arreu del món, ha rebut el Premi del Jurat que, a més, ha concedit una menció especial per al film Aftersun, de Lluís Galter.

Pel que fa als curtmetratges de ficció, el treball guanyador ha estat Crisàlides, dirigit per Marc Camardons i produït per ESCAC Films. Així mateix, s’ha concedit una menció d’honor al curt Zama, de Miguel Àngel Marqués.

Guardons als documentals

Francesca i l’amor, el retrat íntim de l’artista plàstica barcelonina Francesca Llopis en el moment que la seva filla deixa el niu i ella s’introdueix en Tinder, ha rebut el guardó al millor llargmetratge documental. La seva directora és Alba Sotorra.

El jurat de les pel·lícules documentals ha estat format pel realitzador Tito Banqué, la gestora escènica i membre del CoNCA, Margarida Troguet, i el fotògraf Leo Delshams. En aquest apartat el millor curtmetratge ha estat S’altra banda, produït per Escac Films, i dirigit per Sònia Buj. És una història al voltant de Pepe el Malo, un personatge de l’imaginari menorquí.

La cloenda del festival, que s’ha celebrat a ScreenBox Lleida, ha inclòs la presentació dels primers minuts del llargmetratgeViaje de Vuelta, que el lleidatà Carlos Bauhause està rodant actualment. La cinta estarà dedicada a la memòria de la pianista Teresina Jordà. Durant el festival s’ha estrenat fora de concurs el documental El sostre groc, d’Isabel Coixet, dedicat als abusos comesos en l’Aula de Teatre de Lleida.

En el seu parlament per tancar el festival, Miquel Pueyo ha agraït els cineastes la seva aportació amb obres reivindicatives i de denúncia, com El sostre groc, i altres de memòria històrica, especialment importants en un context com l’actual que demostra que el feixisme és viu.

Des de dimecres i fins avui, el públic ha pogut veure prop de 60 treballs arribats de Catalunya, País Valencià i Illes Baleats, amb l’ScreenBox com a epicentre de les projeccions que també han arribat al Campus de Cappont i al Rectorat de la UdL i al Beat Cafè i Soul. Som Cinema l’organitza l’Ajuntament de Lleida, amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida i el Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària de la UdL. La producció és a càrrec de Suggeriments-gestió cultural.

 

Protagonistes del dia 22

La projecció de Robin Bank clou les matinals de documentals a la UdL dins del Som Cinema

La lleidatana Alba Cros presenta aquesta nit el llargmetratge La amiga de mi amiga

El documental Robin Bank ha tancat aquest matí les matinals de documentals que s’han celebrat al Rectorat de la UdL dins del Festival de l’Audiovisual Català-Som Cinema. La seva directora, Anna Giralt, ha estat l’encarregada de presentar la pel·lícula, que explica la història de l’activista català Enric Duran, autor d’un dels desfalcs més coneguts de l’última dècada a Espanya.

La jornada de divendres del Som Cinema s’ha iniciat amb la projecció dels curts que ha presentat alumnat de l’Escola Catalana de Cinema i Televisió, l’ECCIT, sessió que s’ha celebrat a la seu d’Ilerna. Tot seguit, els estudiants han assistit, a ScreenBox, al passi d’Aftersun, de Lluís Galter, una pel·lícula de misteri que és un dels cinc llargmetratges de la secció oficial.

Aquesta nit, la cineasta Alba Cros, originària de Puigverd de Lleida, presentarà a ScreenBox Lleida la projecció de la pel·lícula La amiga de mi amiga, dirigida per Zaida Carmona, on la lleidatana intervé com a actriu. La cinta, encara no estrenada comercialment, va obtenir el premi Un Impuls Col·lectiu en la darrera edició del D’A Film Festival de Barcelona. Altres projeccions destacades de la jornada són els documentals L’Espill -de Màrio Pons- i Francesca i l’Amor -d’Alba Sotorra- a banda de noves sessions dedicades a El Sostre Groc.

Som Cinema l’organitza l’Ajuntament de Lleida amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida i el Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària de la UdL. La producció és a càrrec de Suggeriments-gestió cultural.

Els plats forts de dissabte

El gruix de les projeccions del dissabte es realitzaran a ScreenBox Lleida. A les 18 h, s’estrenarà el llargmetratge Mi vacío y yo, Premi Especial del Jurat (Biznaga de Plata) en la darrera edició del Festival de Cinema de Màlaga. El seu director, Adrián Silvestre, i l’actriu Raphaëlle Pérez presentaran la projecció i participaran en un col·loqui posterior amb el públic.

Altres presències destacades de demà seran el director Santi Trullenque i la productora Sandra Forn, que presentaran, a les 19.30 h, el passi de El fred que crema, cinta protagonitzada per Greta Fernández i Roger Casamajor.

Una altra estrena significativa (21 h) és La Maternal, dirigida per Pilar Palomero, pel·lícula molt ben rebuda en la darrera edició del Festival de Donosti on la seva actriu protagonista, Carla Quílez, va rebre el premi a la millor interpretació.

La jornada de dissabte començarà a les 10.15 h, a la mateixa sala, amb una nova projecció de curts: Work It Class!, Rosa, Dejar ir, La dona i els dies, Noria i Neu. Aquest darrer curtmetratge, rodat a l’Escola Espiga, serà presentat per la seva directora, Marta G. de la Vega, i l’actriu Aida Flix. La projecció del documental Memòries de Puerto Rico (12.30 h) comptarà amb la presència de la seva directora, Núria Abad, i el passi d’Urraca, Caçador de Rojos, el presentaran el director, Pedro de Echave, i el productor Màrio Pons.

El mateix dia, la seu d’Ilerna acollirà a partir de les 10.30 h la projecció dels curts de Som Secundària i el lliurament del seu premi.

Protagonistes del dia 21

L’art de Tomàs Pladevall il·lumina el Som Cinema

Comencen les matinals de documentals a la UdL amb la projecció del film D’Ombres, dedicat al reconegut director de fotografia català, darrer Gaudí d’Honor

La jornada de dijous continua amb la primera sessió de curtmetratges i les projeccions dels documentals Camí d’Àrreu, El Sostre Groc i La veu de Thais i de la pel·lícula El fred que crema

La projecció de la pel·lícula D’Ombres, dirigida per Joan Tisminetzky, ha inaugurat les matinals de documentals al Rectorat de la Universitat de Lleida que se celebren dins del Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema. La sessió l’han presentat el director de la cinta acompanyat d’una de les coguionistes, la lleidatana Laura Huguet, de la directora artística de la mostra, Judith Vives, i de Sandro Maccheti, professor d’Història de l’Art a la UdL especialitzat en cinema. A la sessió ha assistit alumnat del Grau de Comunicació i Periodisme Audiovisuals i d’Història de l’Art i Gestió del Patrimoni Artístic.

D’Ombres se centra a la figura de Tomàs Pladevall (Sabadell, 1946), el prestigiós director de fotografia català, premi Gaudí d’Honor 2022. El documental ressegueix la tasca d’aquest mestre de la llum per trobar i classificar el seu arxiu amb l’objectiu de posar-lo a l’abast de tothom.

La segona de les matinals de documentals al Rectorat de la UdL tindrà lloc demà, divendres, a les 11 h, amb la projecció de Robin Bank, dirigit per Anna Giralt, que presentarà la projecció. La pel·lícula explica la història d’Enric Duran, activista català autor d’un dels majors desfalcs de l’última dècada a Espanya.

Som Cinema l’organitza l’Ajuntament de Lleida, amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida i el Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària de la UdL. La producció és a càrrec de Suggeriments-gestió cultural.

Sessions de dijous

Avui, a les 16 h s’iniciarà la primera projecció de curtmetratges dins del Som Cinema, a ScreenBox Lleida. Es podran veure M.O.M, de Patrícia Huguet; Zama, de Miquel Ángel Marqués; Cos, de Silvia Muzzioli; Crisàlides, de Marc Camardons; L’última processó, de Salva Ferrando, i Imaginario, de Cristian Beteta.

La resta de les sessions de la jornada, que també es realitzaran a ScreenBox, estan marcades per la seva vinculació amb Lleida. A les 19 h, es podrà veure el documental Camí d’Àrreu, d’Aleix Gallardet, sobre l’abandó d’aquest poble del Pirineu lleidatà.

A les 20.15 h, es projectarà el film documental El sostre groc, d’Isabel Coixet, sobre els abusos a l’Aula Municipal de Teatre de Lleida. Aquesta sessió serà presentada per algunes de les seves protagonistes.

A les 20.30 h, serà el torn del documental del lleidatà David Casals-Roma La veu de Thais, que gira entorn de la primera dona que va dirigir una pel·lícula a Espanya, Elena Jordi. El mateix director serà l’encarregat de presentar la sessió.

I la jornada acabarà amb la projecció de El fred que crema, de Santi Trullenque, pel·lícula protagonitzada per Greta Fernández i Roger Casamajor, que narra la història d’un matrimoni jove del Pirineu de Lleida que acull una família de jueus fugint de l’ocupació nazi.

Les projeccions i convidats/des de divendres

L’agenda de Som Cinema per al divendres 21 començarà a les 10.30 h, a Ilerna, amb la projecció dels curts que presenta al festival alumnat de l’Escola Catalana de Cinema i Televisió (ECCIT). Són Ave Maria, de Mac M. Díaz; Un pessic de mel, de Laura Castelo; El misterio de los perros truferos, de Gerard Satorra, i Conticinio, de Barta Saura.

La programació continuarà a les 11 h, amb el documental Robin Bank al Rectorat de la UdL. La resta de les sessions de la jornada tindran lloc a ScreenBox Lleida. En primer lloc, a les 12.30 h, es podrà veure Aftersun, de Lluís Galter, és una singular pel·lícula de misteri al voltant de la misteriosa història d’un nen desaparegut als anys vuitanta. Aquesta cinta ha passat amb èxit per festivals com el D’A o el MajorDocs de Mallorca. El director serà encarregat de presentar la projecció i de mantenir un col·loqui amb el públic.

A les 17.30 h es farà una nova projecció de la pel·lícula El fred que crema, i a les 19 h, serà el torn del documental l’Espill, de Màrio Pons, que assistirà a la sessió. L’Espill és una comèdia romàntica basada en el drama de l’exili republicà.

A les 20.30 h, també a ScreenBox Lleida, es projectarà el documental d’Alba Sotorra, Francesca i l’Amor, un retrat íntim de l’artista plàstica barcelonina Francesca Llopis, que s’aventura en l’app de cites Tinder quan la seva filla deixa el niu.

I a les 22.30 h, es podrà veure un dels llargmetratges a concurs, La amiga de mi amiga, dirigit per Zaida Carmona i que compta amb la lleidatana Alba Cros entre les protagonistes d’aquesta història d’embolics entre joves lesbianes. Divendres hi haurà noves projeccions del documental El sostre groc, a les 20.45 i a les 21 h.

Protagosnistes del dia 20

Protagonistes del dia 19

Back To Top