skip to Main Content

El Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema distingeix les òperes primes de les directores Antonina Obrador i Marta Romero

La realitzadora mallorquina Antonina Obrador és la directora de Quest, que ha rebut el premi al millor llargmetratge, dotat per la Fundació Horitzons 2050

La cineasta de Benicarló Marta Romero obté el premi al millor llarg documental amb Toda una Vida

El Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema ha lliurat avui el guardó al millor llargmetratge de ficció a la pel·lícula Quest, òpera prima de la directora mallorquina Antonina Obrador. El jurat, integrat per Pere Gaviria, Alexia Muiños i Lucia Tello, ha distingit aquest thriller psicològic que reflexiona sobre el dol i la masculinitat i que protagonitzen Enric Auquer i Laia Manzanares.

Obrador ha recollit el premi de mans d’Antoni Gelonch, president de la Fundació Horitzons 2050 que, enguany per primera vegada, ha dotat el premi metàl·lic del guardó.

La sala Screenbox de Lleida ha acollit aquest migdia la sessió de cloenda i anunci del palmarès del certamen. A l’acte han assistit la regidora de Cultura i Promoció Econòmica de la Paeria, Pilar Bosch, la vicepresidenta 2ª de la Diputació de Lleida, Sandra Castro, i Antoni Gelonch.

Documentals guardonats

Toda una vida, òpera prima de la realitzadora de Benicarló Marta Romero ha rebut el premi al millor llarg documental d’acord amb el veredicte del jurat integrat per Daoud Sarhandi-Williams, Marina Rúbies i Núria Jové. La cinta és el resultat de dotze anys de gravació de la vida dels avis de la directora, marcada en aquest període per l’Alzheimer que va afectar la seva àvia. Més enllà d’aquesta malaltia, el film acaba mostrant una gran història d’amor.

Dins de la mateixa secció, el jurat ha atorgat una Menció per a ¿Cómo te llamabas antes? Y otras preguntas estúpidas, dirigit per Ibán Pàmies, Belén López i Toni Torbellino; un retrat del dia a dia de les persones trans.

Pel que fa a l’apartat de curts documentals, el premi ha estat per a Carmen, sin miedo a la libertad, d’Irene Baqué, sobre la primera associació de dones gitanes feministes, al barri de Las 600 de Cartagena, en lluita contra el racisme i el masclisme sistèmics.

Curts de ficció

El guardó al millor curt de ficció s’ha concedit al treball Has estado, hace tiempo, dirigit per Gerard Oms. El jurat ha concedit una Menció a Anhel de Llum, de la lleidatana Alba Cros.

Pere Gaviria ha destacat la gran qualitat de la secció de curts de ficció i, com a mostra d’això, s’ha decidit lliurar el Premi del Jurat a Hàbitat, d’Elena Escura.

Projecció de cloenda

En la sessió de cloenda, s’ha projectat el curtmetratge Clot, dedicat al procés de transformació de la plaça del Clot de les Granotes, a Lleida, produït per Bòreas Talens.

Som Cinema, produït per Suggeriments S.C.P., compta amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, la Diputació de LleidaInstitut d’Estudis Ilerdencs, el Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat de Lleida i enguany s’ha incorporat la Fundació Privada Horitzons 2050, que ha dotat els 2.000 euros del premi al millor llargmetratge de ficció.

Protagonistes del dia 22

Protagonistes del dia 21

Un Amor, d’Isabel Coixet, talent local amb Joel Munu i Alba Cros i una àmplia presència de dones cineastes, en el penúltim dia de Som Cinema

El curtmetratge Atrapado, de l’INS Caparrella, obté el guardó de Som Secundària

D’esquerra a dreta, Alba Cros, Marta Romero, Núria Abad i Marta Hierro.

El Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema preestrena en la seva penúltima jornada la darrera pel·lícula d’Isabel Coixet, Un Amor. En les sessions d’aquest dissabte, el talent local ha estat present de la mà de Joel Munu, que ha presentat el curt Partículas sin Masa, i d’Alba Cros per partida doble, com a directora del curt de ficció Anhel de Llum i codirectora, amb l’andorrana Nora Haddad, del llarg documental Alteritats. D’altra banda, el curtmetratge Atrapado, presentat per l’INS Caparrella, ha obtingut el guardó de la secció Som Secundària, on concorren instituts de Lleida.

Avui han coincidit com a convidades al Festival cinc realitzadores, les directores d’Alteritats, Alba Cros i Nora Haddad; les autores de Maria i la pel·lícula oblidada, Marta Hierro i Núria Abad, i Marta Romero, que va presentar el passat dijous el llarg documental Toda una Vida.

La programació d’avui ha començat amb una projecció de curtmetratges a Screenbox, a les 10.15 h: Partículas sin masa (de Joel Munu); Iago i Tristán (de Miguel Ibáñez); París 70 (de Dani Freixas); Anhel del Llum (de la lleidatana Alba Cros); Quiet (d’Héctor Romance) i Sushi (d’Iván Morales).

A Ilerna, s’han presentat els curts que optaven al premi Som Secundària: Arrels, Real, Atrapado i Toc Toc, de l’IES La Caparrella; La noia de colors, Puc canviar i Sola tú y yo, de l’IES Josep Lladonosa, i Institut, de l’IES La Serra de Mollerussa. El jurat -integrat per Agnès Guardiola, Laia Planellas i Guillem Garcia- ha concedit el premi a Atrapado, de l’IES Caparrella.

Al migdia, s’ha presentat a Screenbox el llarg documental Maria i la pel·lícula oblidada, el nou projecte de les realitzadores mallorquines Núria Abad i Marta Hierro sobre la recent descoberta d’un curtmetratge, Mallorca, signat per María Forteza, que podria ser el primer treball cinematogràfic dirigit per una dona a Espanya.

La resta de les sessions del dia es fan al llarg d’aquesta tarda a Screenbox. A les 16 h, el documental Pantalles Buides, del director mallorquí Miguel Eek, sobre les sales de cinema de Mallorca i el seu passat, present i futur.

A les 18 h és el torn d’Alteritats, d’Alba Cros i Nora Haddad, documental dedicat a parelles lesbianes recentment distingit per la revista Time Out.

La jornada acabarà amb la projecció de dos llargs de ficció. A les 20.30 h, es podrà veure Quest, d’Antonina Obrador, protagonitzat per Eric Auquer. I a les 22 h, la preestrena d’Un Amor, d’Isabel Coixet.

Cloenda de Som Cinema  

La sessió de cloenda tindrà lloc el diumenge 22 d’octubre, a les 12.30 h, a Screenbox. A banda del lliurament de premis es projectarà el documental Clot, dirigit per Bòreas Talent, dedicat als canvis que durant els anys ha experimentat la plaça del Clot de les Granotes.

Som Cinema, produït per Suggeriments S.C.P., compta amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, la Diputació de LleidaInstitut d’Estudis Ilerdencs, el Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat de Lleida i enguany s’hi incorpora la Fundació Privada Horitzons 2050, entitat que dota els 2.000 euros del premi al millor llargmetratge de ficció.

Protagonistes del dia 21

Protagonistes del dia 20

El productor Lluís Miñarro presenta a Som Cinema Els morts romanen amb la boca oberta

El Festival de l’Audiovisual Català comptarà dissabte amb la presència de cinc directores, que presentaran al públic els seus treballs: Alba Cros i Nora Haddad (Alteritats), Marta Hierro i Núria Abad (María i la pel·lícula oblidada), i Antonina Obrador (Quiet)

Som Cinema preestrena aquest dissabte Un Amor, d’Isabel Coixet

El productor Lluïs Miñarro, amb l’alumnat d’ECCIT avui a Screenbox.

El productor Lluís Miñarro ha participat avui en la tercera jornada del Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema, on ha presentat la pel·lícula rodada en italià Els morts romanen amb la boca oberta, dirigida per Fabrizio Ferraro. El llargmetratge, que va formar part de la selecció del Festival Internacional de cinema de Roma, s’ambienta en el 1944 i segueix la fugida a través de les muntanyes d’un grup de partisans italians. A la projecció a Screenbox ha assistit alumnat de l’Escola Catalana de Cinema i Televisió de Catalunya, que ha participat en el col·loqui posterior amb Lluís Miñarro, conduït per Òscar Sánchez.

També hi ha hagut col·loqui en la projecció del documental ¿Cómo te llamabas antes? Y otras preguntas estúpidas, sobre el dia a dia de persones trans, que ha comptat amb la presència dels co-directors Belén López i Toni Torbellino. La sessió ha tingut lloc al Rectorat de la Universitat de Lleida i ha estat presentada per la directora artística de Som Cinema, Judith Vives.

La jornada de divendres ha començat a Ilerna, on s’han projectat els curts d’alumnat de l’Escola Catalana de Cinema i Televisió (ECCIT) de Lleida: A través de mí, de Berta Saura; Caedes, de Mireia Garcia i Jesús P. Moreno; Caníbal, de J.P. Moreno, i Por naturaleza, de Xavier Sanfeliu.

La programació d’aquesta tarda continua a Screenbox, a les 16 h, amb una sessió de curts documentals: Cómo construir una casa, Les més grans, Dear Michael, Carmen: sin miedo a la libertad i Petit Sahara.

A les 21.30 h, es projectarà el llarg de ficció Teoria dels Cossos, òpera prima de Joan Ramon Armadàs que protagonitzen Miquel Sitjar, Ivana Miño i Mercè Rovira. Les dos actrius assistiran a la sessió juntament amb el director del film, una comèdia romàntica on dos joves es coneixen en un acte de l’Any Ferrater i, ràpidament, senten una atracció que va més enllà de la seva feina relacionada amb la literatura.

Projeccions de dissabte

Pel que fa a dissabte, la programació començarà amb una projecció de curtmetratges a Screenbox, a les 10.15 h: Partículas sin masa (del lleidatà Joel Munu); Iago i Tristán (de Miguel Ibáñez); París 70 (de Dani Freixas); Anhel del Llum (de la lleidatana Alba Cros); Quiet (d’Héctor Romance) i Sushi (d’Iván Morales).

A les 10.30 h, a Ilerna, es presentaran els curts que opten al premi Som Secundària: Arrels, Real, Atrapado i Toc Toc, de l’IES La Caparrella; La noia de colors, Puc canviar i Sola tú y yo, de l’IES Josep Lladonosa, i Institut, de l’IES La Serra de Mollerussa. En acabar, es lliurarà el premi al treball guanyador.

A les 12.30 h, es podrà veure a Screenbox el llarg documental Maria i la pel·lícula oblidada, el nou projecte de les realitzadores mallorquines Núria Abad i Marta Hierro, sobre la recent descoberta d’un curtmetratge, Mallorca, signat per María Forteza, que podria ser el primer treball cinematogràfic dirigit per una dona a Espanya.

La resta de les sessions del dia tindran lloc a Screenbox. A les 16 h, el documental Pantalles Buides, del director mallorquí Miguel Eek, sobre les sales de cinema de Mallorca i el seu passat, present i futur.

A les 18 h serà el torn d’Alteritats, d’Alba Cros i Nora Haddad, documental dedicat a parelles lesbianes recentment distingit per la revista Time Out.

La jornada acabarà amb la projecció de dos llargs de ficció. A les 20.30 h, es podrà veure Quest, d’Antonina Obrador, protagonitzat per Eric Auquer. I a les 22 h, la preestrena d’Un Amor, d’Isabel Coixet.

Repòquer de directores

El Festival de l’Audiovisual comptarà amb la presència de cinc directores aquest dissabte, que prendran part en els col·loquis que acompanyaran les diferents projeccions.

Les convidades són: la directora de Quest, Antonina Obradror; les directores d’Alteritats, Alba Cros i Nora Haddad, i les autores de Maria i la pel·lícula oblidada, Marta Hierro i Núria Abad.

Som Cinema, produït per Suggeriments S.C.P., compta amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, la Diputació de LleidaInstitut d’Estudis Ilerdencs, el Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat de Lleida i enguany s’hi incorpora la Fundació Privada Horitzons 2050, entitat que dota els 2.000 euros del premi al millor llargmetratge de ficció.

Protagonistes del dia 19

Art d’alçada obre les projeccions de documentals a la UdL dins de Som Cinema

Segona jornada del Festival de l’Audiovisual Català a Lleida

El Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema ha projectat aquest matí, al Rectorat de la Universitat de Lleida, el documental Art d’Alçada. La sessió ha comptat amb la presència de la directora, Sandra Rull, de la guionista, Anna Boneta, i de l’escriptor Pep Coll, un dels artistes que apareix en aquesta pel·lícula, que es dedica a diferents paratges del Pirineu i als creadors que s’hi inspiren.

La projecció, oberta a tot el públic, s’ha adreçat sobretot a alumnat dels graus en Història de l’Art i Gestió del Patrimoni Artístic i en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, que han pogut participar en el fòrum posterior conduït per la directora artística de Som Cinema, Judith Vives.

El segon llarg documental que es podrà veure al Rectorat dins de Som Cinema, serà demà, divendres, a les 11 h. El títol, ¿Cómo te llamabas antes? Y otras preguntas estúpidas, un film que mostra el dia a dia de les persones trans. A la sessió assistiran els seus directors Toni Torbellino i Belén López, que també debatran amb el públic.

Com a activitat paral·lela, aquest dijous al matí, als Camps Elisis, l’alumnat d’Ilerna i del Cicle Formatiu de Grau Superior en Tècniques d’Actuació Teatral de l’Aula de Teatre han fet una pràctica de rodatge, on han reproduït una escena de la pel·lícula guanyadora de l’any passat, Mi vacío y yo.

Dijous a la tarda

La resta de projeccions de la jornada del dijous es realitzaran a Screen Box Lleida. A les 16 h, es podran veure els curts de ficció Wireless, Has estado hace tiempo, Sincopat, Hàbitat, Mussol i De Nit. Es comptarà amb la participació dels productors de Sincopat, Josep Diggler i Gràcia Ollé, i dels actors d’aquest curt, Núria Florensa i Edgar Moreno.

A les 18.30 h, es projectarà el llarg documental Toda una vida, de la realitzadora Marta Romero, centrat en una vivència familiar sobre l’Alzheimer, amb la presència d’aquesta directora. I al vespre, a les 20.30 h, es presentarà un dels cinc llargs de ficció de la secció oficial, Dos dies i l’eternitat, dirigit per Marc Esquirol, que assistirà a la sessió juntament amb un dels actors del film, Miki Lloret.

Sessions i convidats de divendres

La jornada de divendres començarà a les 10.30 h, a Ilerna, on es projectaran els curts que ha presentat l’alumnat de l’Escola Catalana de Cinema i Televisió (ECCIT) de Lleida. Són: A través de mí, de Berta Saura; Caedes, de Mireia Garcia i Jesús P. Moreno; Caníbal, de J.P. Moreno, i Por naturaleza, de Xavier Sanfeliu.

A les 11 h, es podrà veure al Rectorat de la UdL el documental ¿Cómo te llamabas antes? Y otras preguntas estúpidas, amb la presència dels seus dos directors, Toni Torbellino i Belén López.

La resta de sessions tindran lloc als cinemes Screenbox. A les 12.30 h, es presentarà una producció catalano-italiana, I morti rimangono con la boca apperta/Els morts romanen amb la boca oberta, dirigida per Fabrizio Ferraro. Hi assistirà el seu productor Lluís Miñarro,  qui el 2020 va ser Premi Nacional de Cultura i Premi Pepón Coromina, atorgat per l’Acadèmia del Cinema Català.

A les 16 h, es farà una sessió de curts documentals: Cómo construir una casa, Les més grans, Dear Michael, Carmen: sin miedo a la libertad i Petit Sahara.

A les 21.30 h, es projectarà el llarg de ficció Teoria dels Cossos, de Joan Ramon Armadàs i protagonitzada per Miquel Sitjar, Ivana Miño i Mercè Rovira. Les dos actrius assistiran a la sessió juntament amb el director del film. Dos joves es coneixen en un acte de l’Any Ferrater i, ràpidament, senten una atracció que va més enllà de la seva feina relacionada amb la literatura.

Fins diumenge, el Festival de l’Audiovisual Català projectarà a Lleida 47 treballs arribats de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears.

Som Cinema, produït per Suggeriments S.C.P., compta amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, la Diputació de LleidaInstitut d’Estudis Ilerdencs, el Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat de Lleida i enguany s’hi incorpora la Fundació Privada Horitzons 2050, entitat que dota els 2.000 euros del premi al millor llargmetratge de ficció.

El cinema català se cita a Lleida

El Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema projectarà, fins diumenge, 47 produccions arribades de Catalunya, València i Balears

Les autoritats amb l’equip de la pel·lícula inaugural Beach House. (Foto de Mario Gascón)

La projecció del llargmetratge Beach House, del director mallorquí Héctor Hernández, ha centrat la sessió inaugural de la 14a edició del Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida. Fins al 22 d’octubre, es projectaran 47 produccions, llargs i curtmetratges tant de ficció com documentals, arribats de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears.

A la sessió han assistit la regidora de Cultura i Promoció Econòmica de la Paeria, Pilar Bosch; el president de la Diputació de Lleida i de l’IEI, Joan Talarn; el vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat de Lleida, Joan Busqueta, i la productora executiva de Suggeriments, Carmina Pardo.

El realitzador Héctor Hernández – acompanyat del productor Aram Garriga i de l’actor Albert Carbó- ha estat l’encarregat de presentar la pel·lícula inaugural, Beach House. Es tracta d’un thriller amb tocs de comèdia que narra les vacances de tres joves a Mallorca, una estada que fa un tomb inesperat quan un d’ells s’enamora d’una turista que resulta ser la núvia d’un mafiós rus.

En representació de la Paeria, han assistit els edils Anna Costa, Neus Caufapé, Sergi Grimau, Maria Antònia Maller, Anna Florista, Roger Melero i Josep Roca.

Les activitats de Som Cinema han començat al matí, amb la projecció a Ilerna dels cinc curts de l’alumnat del seu Cicle Formatiu de Grau Superior en Realització d’Espectacles.

La jornada de dijous començarà a les 11 h, al Rectorat de la UdL, on es projectarà el documental Art d’Alçada, amb la presència de Sandra Rull (directora) i Anna Boneta (directora artística). L’entrada és lliure i s’adreça especialment als estudiants dels graus en Història de l’Art i Gestió del Patrimoni Artístic i en Comunicació i Periodisme Audiovisuals.

La resta de les sessions del dijous es realitzaran a Screen Box Lleida. A les 16 h, es podran veure els curts de ficció Wireless, Has estado hace tiempo, Sincopat, Hàbitat, Mussol i De Nit. Es comptarà amb la participació dels productors de Sincopat, Josep Diggler i Gràcia Ollé, i dels actors d’aquest curt, Núria Florensa i Edgar Moreno.

A les 18.30 h, es podrà veure el llarg documental Toda una vida, de la realitzadora Marta Romero, centrat en una vivència familiar sobre l’Alzheimer. Hi haurà la presència d’aquesta directora. I al vespre, a les 20.30 h, es projectarà un dels cinc llargs de ficció de la secció oficial, Dos dies i l’eternitat, dirigit per Marc Esquirol, que assistirà a la sessió juntament amb un dels actors del film, Miki Lloret.

Com a activitat paral·lela, aquest dijous al matí, als Camps Elisis, l’alumnat d’Ilerna i del Cicle Formatiu de Grau Superior en Tècniques d’Actuació Teatral de l’Aula de Teatre faran una pràctica de rodatge, en la qual reproduiran una escena de la pel·lícula guanyadora de l’any passat, Mi vacío y yo.

Som Cinema, produït per Suggeriments S.C.P., compta amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, la Diputació de LleidaInstitut d’Estudis Ilerdencs, el Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat de Lleida i enguany s’hi incorpora la Fundació Privada Horitzons 2050, entitat que dota els 2.000 euros del premi al millor llargmetratge de ficció.

Back To Top