Els Premis Llanterna Digital impulsen l’ús del català i de l’occità a través de la creació audiovisual
El passat dijous, 12 del juny, es va dur a terme l’acte d’entrega del Premi Llanterna Digital al Castell del Rei del Turó de la Seu Vella de Lleida.
Aquesta 8a edició fa un homenatge a l’escriptor i premi Nobel de Literatura, Frederic Mistral, amb motiu del centenari del seu naixement.
El jurat format pel crític de cinema Àlex Gorina, ha seleccionat 14 obres finalistes entre les 24 que s’han presentat al concurs. En total es convoquen cinc premis, distribuïts en les següents categories: centres d’educació primària i secundària, membres de la comunitat universitària i categoria oberta. La durada de les obres no pot superar els tres minuts, tot i que en la categoria oberta es convoca també un premi per a curtmetratges de fins a quinze minuts de durada. Finalment, hi ha un darrer premi que es decideix per votació popular, a través d’Internet.
El jurat dels premis llanterna digital 2014 per la voluntat de ser un autèntic discurs cinematogràfic, per la metodologia de treball impulsada pels mestres responsables, ha decidit otorgar el premi en la categoria centres d’educació primària i secundària a “Un pas enrere” realitzat per l’ Institut de Gurb.
En la categoria de membres de la comunitat universitària, per l’equilibri entre diferents elements expressius, per la qualitat de la interpretació dels nens actors i pel missatge transmès, s’ha otorgat el premi a l’obra “Un conte sense herois” dirigit per Jeny Montagut i Josep Blanc.
L’obra més votada pel públic que ha obtingut el premi per votació popular a través de internet ha sigut “Treballem pel català” presentada pel Col·legi Episcopal de Lleida.
En la categoria oberta, modalitat d’obres de fins a 3 minuts, l’obra guanyadora ha estat “El romànic català” de Sebastian Pasquet presentada des de l’Argentina i en la modalitat d’obres de fins a 15 minuts, l’obra “L’increïble ull masculí” de Josep Maria Jolis.
Entre les obres presentades cal destacar la participació d’una obra presentada des de l’Argentina, una d’estudiants del Institut Gabriel Faure de Foix i una de reclusos del centre penitenciari de la Roca del Vallès.
Els curts guanyadors, en les diferents categories, es podran tornar a visionar durant la celebració de la 5a edició del Som Cinema, del 23 al 26 d’octubre a l’espai Funàtic de Lleida.