skip to Main Content

Secció Oficial Documentals 2008

ELS PONTS DE MOSTARELS PONTS DE MOSTAR

Jordi Aliberas, Joan Salicrú i Ariadna Vázquez. 2008, 51’

El juliol de 1996, una trentena de nois i noies croats i musulmans de la capital d’Hercegovina, Mostar, van venir a passar uns dies a Catalunya gràcies a les gestions dels ajuntaments de Mataró i Barcelona. Entre aquells nois i noies, n’hi va haver un, Edin Kapic, que es va enamorar de casa nostra i va decidir venir-hi al cap d’uns quants mesos. Amb ell actuant de còmplice, deu anys després, vam decidir visitar Bòsnia i Hercegovina.


MIRADAS DESVELADASMIRADAS DESVELADAS

Alba Sotorra. 2008, 52’

L’autora d’aquest documental va sortir fent autoestop cap al Pakistan amb la intenció d’enregistrar quelcom diferent del que ens ensenyen els mitjans de comunicació dels països etiquetats com a islàmics, associats a l’integrisme i velats per una sèrie d’estereotips que tenen el centre de mira en la figura de la dona. Durant tretze mesos viatjà i visqué a Bòsnia, Turquia, l’Iran, l’Afganistan i el Pakistan. Mirades desvelades retrata la vida de cinc dones que es creuaren en el seu camí.


MIRANT AL CELMIRANT AL CEL

Jesús Garay. 2008, 85’

Entre el 16 i el 18 de març de 1938, Barcelona va ser contínuament bombardejada de dia i de nit per ordre expressa de Mussolini. Era un assaig que es feia per primer cop (abans només s’atacaven objectius militars) per terroritzar la població civil matant-la indiscriminadament i així guanyar la guerra. Un jove artiller, Manel, defensa Barcelona des del Carmel. Mario, un pilot italià que prové de la base franquista de Mallorca, ataca la ciutat. Setanta anys més tard, Mario, especialista en Dante Alighieri, va a un congrés a Barcelona. A través de la Divina Comèdia es retrobarà amb Manel. Algú haurà de demanar perdó, o no.


PALMA A PALMOPALMA A PALMO

Elsa González Zorn. 2008, 35’

Un de cada quatre taxis és conduït per una dona a Palma, la taxa més gran d’Europa. A través d’aquestes valentes i divertides dones, de les seves històries i de les seves vides, coneixerem Palma des del carrer, amb la seva gent, els seus barris i les seves voreres. No la Palma dels famosos, ni la glamurosa, turística i monàrquica que ens presenten els mitjans, sinó la dels treballadors i habitants de cada dia.


PLANTARÉ LA MEVA TERRA PLANTARÉ LA MEVA TERRA

Aaron Blanc, Isaac Giribet, Guillem Moya i Eric Rojals. 2008, 58’

Plantaré la meva terra és un retrat de l’MST, el Moviment dels Treballadors Rurals sense Terra del Brasil. El documental es concentra en la lluita dels sense terra per reclamar una divisió més justa de la propietat agrícola, però també en els seus esforços per transformar la societat brasilera a partir d’un ideari en què es combinen socialisme, humanisme i ecologia.


TÀRREGA 1939TÀRREGA 1939

Amanda Cardona i Gerard Corbella. 2008, 48’

Tàrrega 1939: any zero pretén apropar-nos a la repressió i a l’exili que van patir moltes persones d’aquesta ciutat durant la postguerra. El documental utilitza les cartes com a leitmotiv. La correspondència que mantenien els exiliats amb les seves famílies i les cartes que el Martí escrivia a la seva muller o al seu fill des de la presó són les que fan avançar la narració i ens mostren els diferents aspectes d’aquesta etapa tan dura de la nostra història.


LA IMPORTÀNCIA DE DIR-SE

LA IMPORTÀNCIA DE DIR-SE

Alicia Ortiz de Cevallos. 2008, 26’

La importància de dir-se es una sèrie inspirada en el documental d’Alan Berliner The Sweetest Sound, en el qual, l’autor novaiorquès, ens presenta la seva experiència personal de compartir el nom i el cognom amb un fotògraf, un advocat, un cineasta belga i altres persones que no tenen res a veure amb ell. La importància de dir-se reflexiona, al llarg dels sis episodis de 26 minuts de durada, sobre les casualitats, l’atzar i les coincidències que comporten els noms i cognoms amb els quals se’ns coneix.

Back To Top