Skip to content

Tarajal, desmuntant la impunitat a la frontera sud

(Barcelona)

Durada: 80’. Any: 2015. Directors: Xapo Ortega, Xavier Artigas, Marc Serra. Productora: Metromuster / Observatori DESC. Guió: Xapo Ortega, Xavier Artigas, Marc Serra. Música original: Soundreamer/Las Casicasiotone. Fotografia: Roger Sabà. Idioma original: Català, Castellà, Francès (subt. català).

Festivals on ha participat: Documentamadrid 2016 (Fora de concurs); Barcelona Creative Commons Culture & Film Festival 2016.

El febrer de 2014 moren al mar 15 persones que intentaven arribar a la costa espanyola nedant. Van ser atacats per la Guàrdia Civil que controla la frontera i els seus dispositius. Tarajal relata com un cos policial pot vulnerar amb tota impunitat les lleis del pròpies del país, de la mateixa manera que viola convencions i acords internacionals. En casos com el de la platja del Tarajal, la societat civil té un rol fonamental en la denúncia dels fets. És aquí on entra la figura de les querelles populars (la de l’Observatori DESC i Coordinadora de Barrios), les quals —davant la inacció de la Fiscalia— poden fer força perquè es desprenguin responsabilitats.


Xavier Artigas

Xavier Artigas

És sociòleg i artista visual. Comença la seva carrera cinematogràfica en 2008 com a col·laborador de cineastes com Mercedes Álvarez iRicardo Íscar. El 2012 dirigeix i produeix el seu primer llarg metratge documental, [NO-RES ], vida i mort d’un espai en tres actes, el qual guanya el primer premi del Festival Documenta Madrid 2012 (millor llarg metratge nacional). Xavier també és fundador, juntament amb Xapo Ortega, de la productora independent Metromuster. És coodirector de la pel·lícula Ciutat Morta, premiada al Festival de Màlaga com a millor documental el 2014.


Xapo Ortega

Xapo Ortega

Ha desenvolupat la seva carrera professional al voltant de l’arquitectura i el disseny gràfic. A partir de 2004 crea es seu propi estudi, setdos, on desenvolupa projectes gràfics col·laborant amb arquitectes com Carles Ferrater, David Chipperfeld, José Luis Mateo i amb estudis com b720 o Fuses-Viader, entre d’altres. Participa també, als anys 90, en el naixement del festival Primavera Sound i altres projectes musicals. Col·labora en l’actualitat amb diferents col·lectius vinculats als moviments socials de Barcelona, generant material videogràfic de denúncia social i política. És soci treballador de la cooperativa Metromuster, i coodirector de la pel·lícula Ciutat Morta, premiada al Festival de Màlaga com a millor documental el 2014.


Marc Serra

Marc Serra

És sociòleg i jurista. Activista en moviments pels drets humans, la lliure circulació i els drets de les persones migrants. Des de 2012 participa en la creació del col·lectiu Tanquem els CIE, plataforma pel tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers. Ha treballat a l’Observatori DESC, com a membre de l’equip jurídic, on segueix col·laborant.

Back To Top