Skip to content

EL RETORN, LA VIDA DESPRÉS DE L’ISIS

Durada: 90 min. Any: 2021. Directora: Alba Sotorra. Productora: Alba Sotorra Cinema Productions, Sky Originals i Komina Film A Rojava, TVC. Producció: Alba Sotorra, Vesna Cudic i Carles Torras. Guió: Alba Sotorra. Música: Mehmud Berazi, Josefina Rozenwasser. Fotografia: Lara Vilanova, Gris Jordana i Núria Roldós. Idioma: anglès, subtitulat en català.

El documental ens mostra la dura realitat d’un grup de dones atrapades pel seu passat com a membres d’Estat Islàmic. Shamima Begum (Regne Unit) i Hoda Muthana (EUA) van marxar dels seus països manipulades per la propaganda terrorista i l’odi de les xarxes socials. Van ser demonitzades pels mitjans de comunicació i ara ningú no en vol saber res. ¿El penediment sincer mereix una segona oportunitat? ¿Es pot justificar que els països occidentals acceptin el retorn dels fills però rebutgin que les mares puguin tornar? La directora catalana s’esforça en comprendre els matisos d’una situació complexa i delicada.


Alba Sotorra

Reus, 1980

És una cineasta i productora independent, fundadora de la productora Alba Sotorra, amb seu a Barcelona. Sotorra ha treballat a Síria, Afganistan, Corea, Bòsnia, Cuba, Estats Units, Guatemala, Anglaterra, Iran, Pakistan, Puerto Rico i Qatar, i ha viscut llargues temporades a l’Orient Mitjà. Les seves pel·lícules s’han estrenat en festivals internacionals com el Hot Docs, el Seminci i els festivals de Xangai i de Karlovy Vary. Entre els seus projectes destaquen Game Over (2015), guanyador del premi al millor llargmetratge documental en la 6a edició de Som Cinema, d’un Gaudí i del premi al nou talent al DocsBarcelona, i Comandante Arian (2018), guanyador del Tercer Premi Lleida Visual Art 2016 al millor projecte i nominada als Premis Gaudí al millor documental el 2019.

Back To Top