skip to Main Content

Antonio Boneu

ANTONIO BONEU, THE MAN WHO KNEW TOO MUCH

Participants:

Gemma Solana, dissenyadora i coautora del llibre Uncredited, diseño gráfico y títulos de crédito.
Montse Majench, periodista i membre d’honor de Dones Visuals.
Àngels Bronsoms, periodista musical de ràdio i televisió.

Agraïments: A la realitzadora de televisió, Lulu Martorell per la seva aportació de material visual i a l’escola ERAM de Girona i als seus alumnes Albert Sala, Ernest Forts, Miquel Casals i Joaquim Albert per la cessió i realització de l’entrevista a Antonio Boneu i Gemma Solana sobre l’edició del seu llibre Uncredited, diseño gráfico y títulos de crédito.


Antonio Boneu

Lleida 1960-2021

Fou director, guionista i realitzador de cinema, de televisió i de publicitat. Llicenciat en cinematografia a La Sorbona (França) i doctorat en narrativa fílmica al Vassar College (EUA), va col·laborar en les pel·lícules guanyadores del César Foutaises i Delicatessen, de Jean-Pierre Jeunet. També va treballar en la nominada a sis Oscars Empire of the Sun, de Steven Spielberg. A més, va col·laborar amb directors com Luc Besson, Maurice Pialat, Didier Kaminka, Pedro Almodóvar i Mariano Barroso, entre d’altres. Antonio Boneu va guanyar al Festival de Montreux la Rose d’Argent al millor documental per Les sons de l’Afrique.

En publicitat, va treballar en l’apartat creatiu de més de vint espots, i, a la televisió, va participar en més de 300 projectes, amb els quals ha abraçat gairebé tot l’espectre de la programació (a France 2, BBC, ZDF, TVE, Canal +, Cuatro, La Sexta, Atresmedia, Telecinco…). També va desenvolupar tasques docents en col·legis, universitats públiques i privades, escoles de cinema i de disseny gràfic.

Antonio Boneu és autor, juntament amb Gemma Solana, del llibre Uncredited. Diseño gráfico y títulos de crédito, un treball únic que mostra la història del cine des de la perspectiva de les seqüències de títols i dels seus creadors.


La grand class

Vam tenir molta sort de començar la nostra vida d’autors als vuitanta a la tele espanyola, que llavors era tan debutant com nosaltres. Ens van buscar per inventar Glasnost, un espai col·lectiu on tot hi cabra si tenies la valentia poètica per fer-ho, i vam poder comprovar que amb amics es treballa molt i millor. Rèiem sempre, preparant, rodant, editant o viatjant, perquè érem molt fiesterus, però no vacil·làvem i ens preníem religiosa- ment el mandat d’oferir aires nous, risc i alegria setmanal a un públic que volia descobrir més i més.

El Toni, el nostre eficaç Belushi personal, mestre i amic, va trobar fórmules enginyoses per fondre el seu immens saber, talent i gust cinematogràfics amb les idees dels altres. La seva generositat no tenia límits. Com la seva memòria, les seves raons, la seva imaginació o la seva finesa per treure suc de l’arxiu de TVE i fer-ne nèctar audiovisual. A més de bastir la reconeguda obra de Pepe Sales, va regalar-nos la seva trilogia Negroni, l’obra més Boneu de totes, un joc grand class hommage als gèneres del cinema que ja feia temps que tenia al seu caparró. Llàstima que no el rematés posant-hi una veu en off amb la seva inoblidable i peculiar veu ronca!

Pels pèls, encara vaig tenir la sort de poder fer Bravos amb ell de la manera més creativa i personal. Lamentable- ment, després ja no ens van deixar més ser com érem, van trencar la màgia i vam haver de marxar de la tele perquè era clar que ja no hi teníem cabuda.

Van ser deu anys irrepetibles, i sense el Toni res no hauria estat tan bonic.

Lulu Martorell


Antonio Boneu, als crèdits

Vam riure molt, per sort. El programa 3 x 4 ens va portar a fer reportatges per Espanya sobre qüestions relativa- ment transcendents, com les navalles d’Albacete o la història de la ceràmica de Sargadelos. La seva aparició als estudis de TVE a Sant Cugat del Vallès, a mitjans dels vuitanta, va ser com si hagués caigut un llamp del cel. Venia del planeta cine, havent-se cruspit moltes pel·lícules de tots els gèneres, satisfet. Ho duia a les venes. Amb una memòria prodigiosa, sobretot pels detalls, podia citar molts diàlegs paraula per paraula, contar-te la vida del figurant baixet d’una pel·lícula neorealista o dir-te com anaves vestida el dia del rodatge al MiniHollywood al desert de Tabernas, mentre es rotllava una cigarreta farcida, caminant, sense aturar-se.

Després es reia de tot, d’ell mateix, del mort i del qui el vetlla. Buscant la tercera dimensió i els dobles sentits. Rialleta sorneguera. Molt romàntic i tendre; el qui pagava l’última ronda, que no era mai l’última; el qui s’esforçava per ser el dur de la pel·lícula.

El distingeixen unes orelles com a pàmpols, antenes que ho capten tot: s’ho rumia, hihihi i llança una rèplica enginyosa amanida amb humor lleidatà. I allò es podia convertir en un pla o en la seqüència d’una pel·lícula que s’anava gestant. Amb el perfil d’Orson Welles, emulava el seu talent; tant de bo l’hagués pogut portar a cap. Fos a negre.

Montse Majench

Curtmetratges de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida

Cicle Formatiu de Grau Superior – Curs 2020-2021

Direcció: Òscar Sánchez

Alumnes: Laura Aguilar, Farah Benhalima, Laura Cera, Ramon Creus, Noèlia Gregorio, Tui Higgins, Carlota Huguet, Alba Palomares, Cèlia Pàmies, Teodora Petrova, Guillem Ruiz, Jorge Senar, Ariadna Vidal i Júlia Vila.


PORTO CROISSANTS

Durada: 8 min.

Tots els moments poden tenir punts diferents de vista.


QUÈ FAS?

Durada: 5 min.

Els amants són infidels amb tots?


TINC MOLTES GANES DE VEURE EL MAGO DE OZ

Durada: 5 min.

La comunicació entre companys de pis a vegades no és total.


10€

Durada: 4 min.

Dins d’un lavabo de discoteca pot passar de tot.


SOLO QUERÍA PELAR UNA MANZANA

Durada: 4 min.

No és fàcil desfer-se de relacions tòxiques.


ARA PODEM PARLAR DE NOIS

Durada: 4 min.

Els amics no sempre s’ho diuen tot.


PLANTADOS

Durada: 5 min.

Dos treballadors d’una floristeria s’han de fer càrrec d’una situació inesperada.

Curtmetratges de l’Escola Catalana de Cinema i TV (ECCIT)

3 MINUTS

Durada: 12 min. Director: Joan Dalmases. Intèrprets: Paula Honrubia i Erik Varea.

L’espera del resultat d’un predictor serà el desencadenant d’una discussió entre el Marc i l’Ari, on sortiran a la llum les veritats més amagades de la relació.


NINGÚ

Durada: 15 min. Directora: Berta Esteve. Intèrprets: Arnau Boces, Joan Dalmases i Pau Esteve.

En aquest curtmetratge ens podrem mou- re per la ment del jove Elian. En una nit de festa el consum de substàncies li desen- cadena pensaments negatius, contra els quals lluita.


ESPERANDO A MR. Z

Durada: 12 min. Director: Gerard Satorra. Intèrprets: Judit Torrent, Eloi Ponce, Erik Varea, Eduard Molins i Ramon Creus.

Anys cinquanta. Després de beure una copa de conyac, la Mina cau morta enmig d’un petit bar de poble. Entre els presents, aparentment sense cap relació entre ells, hauran d’esbrinar qui ha estat l’assassí, però només un d’ells sap la veritat.


OLÍVIA

Durada: 11 min. Directora: Laura Castelo. Intèrprets: Ania Guijarro, Rosa Marín, Aline López, Miquel Rodríguez i Maria López (veu de Davínia Subirà).

La pèrdua d’un ésser estimat ens porta a crear realitats paral·leles per suportar el dolor.

Curtmetratges d’Ilerna

Cicle Formatiu de Grau Superior Realització d’Espectacles Audiovisuals Curs 2020-2021

VOY A POR TABACO

Direcció: Marina Rodrigo. Intèrprets: Lídia Serrat. Durada: 8 min.

El ghosting consisteix a acabar una relació tallant qualsevol mena de contacte amb l’altra persona sense donar-li cap explicació. Això és el que li succeeix a la Minerva, que intentarà buscar venjança per guarir les seves ferides emocionals.


ROTARATA

Direcció: Anna Expósito. Intèrprets: Marta Jael, Daniel Canales i Miquel Plaza. Durada: 5 min.

La Marta es passa els dies pintant per evadir-se i oblidar la realitat en què viu: el maltractament psicològic i físic de la seva parella. La seva consciència cada cop prendrà més força en una batalla interior per aturar aquesta terrible situació


YO VOY A CUIDAR DE TI

Direcció: Rosa Balcells. Intèrprets: Maria Teresa Balcells i Marc Carbonell. Durada: 7 min.

Inspirat en les novel·les d’Edgar Allan Poe i emulant l’estètica del cinema mut, aquest curtmetratge narra la història d’un home que viu aparentment preocupat per la malaltia de la seva companya, però que en realitat amaga una obsessió malaltissa.


ABSÈNCIA

Direcció: Andrei Cojocaru. Intèrprets: Rosa Marin i Enric Blasi. Durada: 13 min.

Des que el pare de la Valentina va desaparèixer, la jove no troba cap raó per continuar vivint i ja no té cap mena d’ambició. La gran incapacitat per superar aquest trauma la portarà a viure aquesta absència depenent totalment dels missatges que li va deixar en el passat.


MAMÁ

Direcció: Ignacio Iuculano. Intèrprets: Erik Varea, Gavrilo Markovic, Ignacio Iuculano i Aline López. Durada: 7 min.

Entrem en la ment de l’Àlex, un jove que es mou entre el que veu i el que s’imagina. La seva malaltia el farà dubtar de tot el que l’envolta, però si una cosa té clara és que el seu únic desig és l’amor de la seva mare.


ANTONIO. LA FELICITAT EN LES PETITES COSES

Direcció: Alba Roca. Intèrprets: Antonio Lladonosa i Aran Lladonosa. Durada: 7 min.

Benjamin Franklin deia que la felicitat no s’aconsegueix amb grans cops de sort, sinó amb les petites coses que succeeixen cada dia; només cal saber trobar-les. Aquest documental explora aquesta filosofia a través de la quotidianitat de l’Antonio.


THE HUNTER

Direcció: Alexander Jordan. Intèrprets: David Gil, Jordan Freire, Pau Encuentra i Alexander Jordan. Durada: 3 min.

Un militar dement destinat al Vietnam reflexiona sobre la guerra al mateix temps que es fa càrrec d’un nou recluta.

Curtmetratges Som Secundària

AL LÍMIT

IES CAPARRELLA (Lleida)
Durada: 2 min. 45 seg.


AMELINA

IES CAPARRELLA (Lleida)
Durada: 5 min. 35 seg.


BALA PERDIDA

IES CAPARRELLA (Lleida)
Durada: 5 min. 18 seg.


BLACK HOODS

IES LA SERRA (Mollerussa)
Durada: 6 min. 13 seg.


CICATRIUS

IES CAPARRELLA (Lleida)
Durada: 7 min. 30 seg.


EL GAT PERDUT

IES JOSEP LLADONOSA (Lleida)
Durada: 1 min. 30 seg.


L’ESSÈNCIA DE LA VIDA

IES CAPARRELLA (Lleida)
Durada: 2 min.


SHADOW

IES LA SERRA (Mollerussa)
Durada: 5 min. 40 seg.


STOP CORONA

IES TORRE QUERALT (Lleida)
Durada: 7 min. 30 seg.


STOP

IES LA SERRA (Mollerussa)
Durada: 7 min. 29 seg.


UN MÓN SENSE COLOR

IES CAPARRELLA (Lleida)
Durada: 2 min. 48 seg.

WELLNESS

Durada: 15 min. Any: 2020. Directors: Núria Gebellí, Diego Véliz, José Javier Castro i Maricella Vilca. Productora: UAB (màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu). Producció: Núria Gebellí i Maricella Vilca. Guió: Núria Gebellí, Diego Véliz, José Javier Castro i Maricella Vilca. Fotografia: Núria Gebellí i Maricella Vilca. Idioma: castellà.

Mari Fe lidera un equip amateur de culturisme femení que es prepara per competir a Catalunya. La debutant Soraya i les experimentades Rosa i Angie lluitaran per pertànyer a un món on han de conviure músculs i feminitat.


Núria Gebellí, Maricella Vilca, Diego Véliz i Jose Javier Castro

Espanya, Perú, Xile i Colòmbia

Realitzen el màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu de la UAB el 2019-2020, sent Wellness el seu curtmetratge de titulació de màster. Prèviament, Núria treballa com a periodista a la Cadena SER i Betevé, i com a tallerista a la Cooperativa Drac Màgic; a més, codirigeix el seu primer documental, Cuidar entre terres (2019). D’altra banda, Maricella realitza dos curtmetratges i un taller de producció executiva a l’EICTV, i el 2015 funda la seva productora, Serra Sud Audiovisual. Quant a Diego, actua com a productor i programador del Festival Internacional de Cinema Documental Aricadoc, dirigeix la seva òpera prima, Aquí nos quedamos, i prepara el web interactiu Desert Sonor. Finalment, José Javier codirigeix els curtmetratges documentals La isla (2014), Semilla (2018) i Pablo (2019); estudia en un taller de realització de documentals a l’EICTV, i, actualment, està acabant el seu curtmetratge Como gallos.

NATURALEZA MUERTA

Durada: 6 min. Any: 2020. Directora: Carolina Astudillo. Producció: José Nicolás. Guió: Carolina Astudillo. Música: Tempe Hernández. Idioma: alemany, subtitulat en castellà.

Freud va descriure el concepte de inquietant (unheimlich) com una vivència contradictòria en què un cas estrany se’ns presenta com a conegut i el conegut se’ns torna estrany. Una neta descobreix que el passat de la seva àvia era molt diferent del que li havien explicat. Pot ser que en temps de guerra la moral quedi supeditada a la supervivència?


Carolina Astudillo Muñoz

Santiago de Xile

Diplomada en Estudis de Cinema per la Universitat Catòlica de Xile i amb el màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu de la UAB, és realitzadora, investigadora i docent. Ha desenvolupat el seu treball en la investigació, la creació documental i l’escriptura, tenint com a eix articulador les dones i la memòria històrica. Els seus treballs oscil·len entre el cinema experimental i el videoart. Les seves pel·lícules han estat exhibides en museus i institucions educatives, com el Jeu de Paume, la Tabakalera, el Museu d’Història de Catalunya, la Sorbona, la Universitat de Franche-Comté, la Universitat de Borgonya, la Universitat d’Aix-Marseille, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Salamanca (CEISAL), la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat del País Basc (TYF), el Tecnocampus, la Universitat de Xile i la Universitat Diego Portales. Va realitzar el seu primer documental curt, De monstruos y faldas (2008), a través del màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu de la UAB. El seu primer llargmetratge, El gran vuelo (2014), s’ha projectat en diversos festivals, mostres i universitats. Va obtenir la Biznaga de Plata al millor documental al Festival de Màlaga (2015); el Premi Ferotge Porta Fosca al millor documental, atorgat per l’Associació d’Informadors Cinematogràfics d’Espanya (AICE), i els premis al millor migmetratge documental a Abastos, al millor muntatge al Sole Luna Doc Film Festival i al millor documental al Som Cinema. Per aquesta obra, la directora va ser distingida com la millor realitzadora per l’Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals (CIM). El seu segon llargmetratge, Ainhoa, yo no soy esa (2018), va obtenir la Biznaga de Plata al millor documental al Festival de Màlaga, el gran premi del jurat a l’Escales Documentaires i el premi al millor so i una menció especial del jurat al DocumentaMadrid.

LAS FLORES QUE ARRANCAS

Durada: 16 min. Any: 2020. Directora: Claudia Estrada. Producció: Claudia Estrada. Guió: Claudia Estrada. Música: Carlos Antonaya i Kristel Lilibeth. Fotografia: Daniela Garza. Idioma: castellà.

Mèxic, Dia dels Morts. Yamil Trejo recorda la seva filla, Yuri Lisset, víctima d’un feminicidi el 2016, mentre que Patricia Sánchez, una jove feminista, marxa i demana justícia en una manifestació. A Bachajón (Chiapas), María Demeza, activista indígena, dona suport a la seva comunitat per aturar la violència de gènere i informar sobre els drets de les dones. Les tres busquen justícia en un país on són assassinades deu dones al dia.


Claudia Estrada

València, 1997

É s graduada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Politècnica de València (Campus de Gandia). El seu interès pel cinema comença quan sent la necessitat d’expressar-se a través de l’audiovisual. Comença, així, a crear videopoemes i petites històries sobre dones. És quan rep el primer premi al Festival de Clipmetratges de Mans Unides amb Com va ser la teva vida, àvia? que pot anar a Mèxic a gravar el seu primer curt documental, Las flores que arrancas.

CON VISTAS AL MAR

Durada: 16 min. Any: 2021. Director: Marc Luguera. Productora: ESCAC Films. Producció: Marc Luguera i Mariona Serra. Guió: Marc Luguera. Fotografia: Raquel Coll. Idioma: castellà.

Després de consolidar-se com a destinació turística a mitjans dels anys seixanta, aquest petit poble de costa s’ha convertit en un poble dormitori per als treballadors d’una central nuclear. Amb la promesa liberal de prosperitat i benestar socioeconòmic, molts van deixar les seves cases per mudar-se al petit municipi i començar a treballar a la nova central nuclear.


Marc Luguera

Sitges, 1997

Especialitzat en la no-ficció, és graduat en Cinema i Mitjans Audiovisuals per l’ESCAC. El seu interès per les arts visuals des d’un punt de vista crític i polític, irònic i sarcàstic, l’ha portat a realitzar la seva òpera prima, Amb vistes a la mar (2021). Aquesta obra, en clau de curtmetratge documental, funciona com a retrat d’un poble costaner i articula una crítica a un model neoliberal que acabarà per engolir un municipi sencer

AMUNT LA VALL

Durada: 24 min. Any: 2021. Directora: Júlia Roigé. Productores: ESCAC Films. Producció: Jasmina Tost. Guió: Júlia Roigé. Música: Pau Vallvé. Fotografia: Guillermo Labarga. Idioma: català.

Corre la veu que enmig dels Pirineus andorrans hi ha un pastor solitari que mou el seu habitatge en helicòpter. És una petita caravana que, literalment, vola. Aquesta pel·lícula explica el viatge que fa la directora de la pel·lícula per descobrir si rere aquests rumors hi ha una història real.


Júlia Roigé

Lleida, 1996

És graduada en Direcció i Producció de Cinema Documental per l’ESCAC. Aquest és el seu treball de final de grau.

Back To Top